چرا زیورآلات نقره سیاه می شود؟ ( علل و راه کار آن )

نقره به کار رفته در زیورآلات :

نقره یک فلز انعطاف پذیر است. به همین دلیل جواهر سازان می توانند نقره را به شکل ها و طرح های مختلف در آورند. علاوه براین ، درخشندگی این فلز ارزشمند ، نگاه ها را به خود جذب می کند. نقره از طلا و پلاتین بسیار ارزان تر است. با این حال ، در مقایسه با طلا ، پلاتین ، نقره در مقابل خط و خش مقاوم تر است . این فلز براق به رنگ سفید ، یکی از فلزات گرانبها به شمار می رود و بیشترین کاربرد ان ناشی از قابلیت های ان از جمله رسانایی بالا ، جلادار، شکل پذیر و نرم و چکش خوار بودن آن می باشد.

بیشترین مصرف نقره در صنعت و پس از ساخت جواهرات و لوازم تزئینی، بوده است. علاوه براین شمش ها و سکه های نقره به عنوان سرمایه گذاری به کار می روند. نقره دارای درخشندگی است و قدرت انعکاس نور در ان بسیار بالاست به همین دلیل علاوه بر زیورآلات از آن در ساخت آینه ، تلسکوپ ، میکروسکوپ  و سلول های خورشیدی استفاده می شود.

نقره خالص بسیار نرم است و برای ساخت زیورالات، ظروف مناسب نیست. از این رو با افزودن مس هم مقاومت آن افزایش یافته و هم چکش خوری آن بیشتر می شود. تجربه نشان داده که بهترین فلز برای ترکیب با نقره ، مس است که علاوه بر افزایش سختی و ماندگاری آن ، رنگ نقره را تغییر نمی دهد.

آیا زیورآلات نقره سیاه می شوند؟

زیورآلات نقره  به مرور زمان سیاه می شوند و یا بعد از مدتی تغییر رنگ می دهند. مهمترین  سوالی که مشتریان هنگام ورود به یک مغازه برای خرید نقره این است که آیا  زیور آلاتی که قصد خرید آن را دارند سیاه می شود؟ اما علت سیاه شدن نقره چیست ؟  بر روی سطح همه زیور آلات نقره پس از گذشت مدتی ، یک لایه ی سیاه به وجود می آید که حاصل  واکنش شیمیایی بین نقره با هوا یا مواد دیگر است . سیاه شدگی نقره ، هم یک نوع خوردگی است. اما برخلاف زنگ زدگی لایه زیرین فلز را از بین نمی برد.

و راحت پاک می شود، سیاه شدن  زیورآلات نقره شما یک فرآیند طبیعی است که نمی توان از آن جلوگیری کرد ولی می توان سرعت آن را کاهش داد البته هر چقدر هم که مراقبت کنید بعد از مدتی باید لایه سیاه ایجاد شده روی نقره را تمیز کنید. نقره با اجزای بسیار زیادی که در زندگی روزمره وجود دارند واکنش نشان می دهد ، به عنوان مثال : آب شامل ماده ی کلر است و همین ماده باعث سیاه شدن نقره می شود، بعضی غذاها  مثل سس سالاد ، عطر و اسپری مو و حتی پارچه های پشمی هم نقره را تیره می کنند.

بعضی وقت ها  هم در ترکیب نقره و مس زیور آلات سازان حق انصاف را رعایت نمی کنند و از درصد نقره کمتری موقع ذوب کردن استفاده می کنند در واقع زیورآلاتی که با این مدل نقره ساخته می شوند عیارشان پایین است.به فرض انگشتری که 20 گرم وزن دارد ، فقط 8 گرم نقره در ساخت آن استفاده شده است.

علت سیاه شدن زیورآلات نقره :

سطح نقره ، با هوا و اجزای دیگر واکنش شیمیایی نشان می دهد و به مرور زمان تیره می شود. این سیاهی زیورآلات به معنی خوردگی نقره است  درست است که نقره خورده می شود و سطح آن سیاه می شود ولی قسمت های زیرین آن تحت تاثیر قرار نمی گیرد و دچار آسیب نمی شود از این رو می توانید با تمیز کردن لایه سطحی ، شفافیت اولیه را دوباره برگردانید. نقره اصل به مرور زمان سیاه می شود و به اینصورت که  رنگ های زرد و تیره روی نقره را می گیرد.

هر چند که نقره خالص در محیط و دمای منزل تیره نمی شود  تنها دلیل سیاه شدن وجود مس در نقره  می باشد. مس موجود در نقره با نمک و گوگرد معلق در هوا ترکیب می شود و باعث تیرگی زیورآلات نقره می شود. در واقع این تیرگی در زمانی که نقره با مواد شیمیایی ، شوینده بهداشتی و آرایشی رنگ مو در تماس باشد سریعتر سیاه می شود.

عرق بدن بعضی از افراد به علت خوردن بعضی از مواد غذایی و داروی خاص، ترکیب سریعتر با نقره ایجاد می کند و باعث تیرگی بیشتر و سریعتر می شود و این سیاه شدن جای نگرانی ندارد ، نقره شما اصل است و تنها دفعاتی که مجبور خواهید بود تا آنرا تمیز کنید بیشتر می شود. بهتر است بعد از اینکه از زیور آلات خود استفاده کردید قبل از خواب در شب حتما آنها را بیرون آورید و در جای سر بسته قرار دهید.

توصیه های برای مراقبت بیشتر از زیورآلات نقره :

1-هنگام شنا کردن زیور آلات خود را بیرون بیاورید چون که نمک موجود در آب دریا و کلر موجود در آب استخر ، می تواند باعث آسیب در زیورآلات نقره شما شوند، پس حتما قبل از شنا کردن ، تمام زیورآلات خود را خارج کنید ، اگر زیورآلات شما از جنس نقره باشند ، عرق کردن هم   می تواند در سیاه شدن آن نقش داشته باشد.
2- هنگام استفاده از ضد آفتاب و اسپری  بهتر است  زیورالات نقره را بیرون آورده ، چون  ضد آفتاب و اسپری و لوسیون ها  موجب مات شدن زیورآلات شما می شوند. و دیگر آن براقیت و درخشش سابق را ندارد و باعث کهنه به نظر رسیدن زیورآلات شما می شود.
3-افتاب هم در سیاه شدن زیورالات شما بی تاثیر نیست ، بهتر است شبها بیشتر از زیورآلات استفاده کنید .
4-آب  باعث ایجاد آسیب به زیورالات نقره نیست ، اما ممکن است باعث شود که انگشتر تان را برای همیشه گم کنید . قرار گرفتن انگشتها در آب سرد ، باعث کرخت شدن  انگشت و کاهش حجم آن می شود که در نتیجه ممکن است انگشتر و حلقه از انگشتتان خارج شود و متوجه نشوید.
5-حتما قبل از ورود به استخر ، چشمه های آب گرم ، زیورالات نقره خود را بیرون بیاورید ، آب گرم می تواند باعث تغییر رنگ در زیورآلات شود ،همچنین آب گرم جلای سنگهای زینتی را از بین می برد.
6-همیشه زیورآلات نقره خود را در مکانی خشک و تمیز نگهداری کنید و آنها را در جایی نرم و پارچه ای قرار دهید و سعی کنید در کنار اجسام سخت و محکم نباشد. حتی زیورآلات نقره خود را روی هم قرار ندهید تا خراش و خط و خش در آنها ایجاد نشود.
7-حتما درباره نگهداری از سنگ های قیمتی از فروشنده ای که زیورآلات را از او خریداری کردید سوال کنید.
8- هرچند وقت یک بار محلولی از آب و صابون درست کنید و زیورآلات خود را با آن بشویید.
4- زیورآلات نقره خود را چک کنید و در صورت شل بودن نگین و یا سنگینی آن را محکم کنید.

آیا زیورآلات نقره سیاه می شوند؟

کاهش روند تیرگی زیورآلات نقره :

تغییر رنگ ایجاد شده روی سطح نقره همیشگی نیست و با تمیز کردن می توان زیورالات خود را به رنگ اولیه بازگرداند ، بهترین راه کمک گرفتن از نقره فروشان برای تمیز کردن حرفه ای نقره است. اما روش های ساده ای هم وجود دارد که خودتان نیز در منزل می توانید رنگ  نقره خود را مثل روز اول درخشان کنید.


1-برای کم کردن سرعت فرآیند سیاه شدگی زیورآلات نقره خود، آن را بعد از استفاده کردن تمیز کنید . چربی های پوست شما روی سطح نقره جمع می شود و باعث بالارفتن احتمال اکسید شدن آن می شود.
2-استفاده از یک یا دو فنجان آب و یک قاشق غذاخوری آب لیمو و قرار دادن زیورآلات نقره به مدت یک شب درون آن ، زیورآلات نقره شما را درخشان می کند.
3-برای به عقب انداختن سیاه شدگی زیورآلات نقره خود ، آنها را گاه گاهی با یک پارچه برق بیندازید. زمانی که اولین نشانه های سیاه شدگی را مشاهده کردید با کمک پارچه زیورآلات خود را تمیز کنید.
4-با آب گرم زیورآلات خود را تمیز بشویید و سریع خشک کنید چرا که نباید زیاد سطح آن مرطوب بماند.
5-لاتکس یک مورد از مواردی است که باعث سیاه شدن زودتر زیورآلات شما می شود باید از تماس آن با زیورآلات خود خودداری کنید.
6- برای کند شدن روند سیاه شدن زیورآلات خود ، باید ان را در جایی قرار دهید که هوا و رطوبت نباشد.
7-نگران نباشید ، حتی اگر زیورآلات شما کاملا سیاه شده باشد با شستشو مرتب با آب ولرم و مسواک نرم ، زیورالات نقره شما مثل روز اول درخشان می شوند.

تمیز کردن زیورآلات  نقره سیاه شده :

1-پودر ماشین لباسشویی
درون یک کاسه متوسط را ورق آلومنیوم بیاندازید و ان را با آب داغ پر کنید ، سپس یک قاشق غذاخوری پودر ماشین لباسشویی  را درون آن بیاندازید تا سفید شود، بعد آنها را بشویید و به طور مرتب خشک کنید.
2-سس گوجه فرنگی
روی حوله مقداری سس قرمز می ریزیم و روی قسمت های سیاه نقره می کشیم . اگر نقره براق نشد ، 15 دقیقه بخش های سیاه نقره خود را با سس بپوشانید سپس با یک پارچه تمیز کنید و آن  را بشویید .
3-نشاسته ذرت 
نشاسته ذرت و آب را به صورت خمیری در آورید و این خمیر را با یک پارچه مرطوب بر روی نقره بگذارید و اجازه دهید خمیر خشک شود ، سپس با یک حوله زبر نقره را تمیز کنید ، خواهید دید که این کار درخشش را به زیورآلات شما باز می گرداند.

4-خمیر دندان
روی پارچه ای مقداری خمیر دندان بزنید  و روی بخش های تیره زیورآلات نقره خود بمالید ، سپس خمیر دندان را از روی نقره پاک کنید و به طور مرتب خشک کنید تا زیورآت شما درخشان تر شوند.
4-نرم کننده مو
برای براق کردن زیورآلات نقره  سیاه شده مقداری نرم کننده مو را بر روی زیورآلات نقره مالیده و بگذارید خشک شود تا درخشان شوند.
5- آب لیمو و شیر خشک
یک قاشق غذاخوری آب لیمو و یک دوم فنجان آب و یک دوم فنجان شیر خشک را با یکدیگر مخلوط کنید  و یک شب زیورالات نقره را در این محلول قرار دهید تا زیورآلات شما درخشان شوند.
6- ژل ضدعفونی کننده
ژل آنتی باکتریال ، ضدعفونی کننده دست ، جلا دهنده بسیار خوب برای زیورآلات نقره شما است ، برای تمیز کردن زیورآلات نقره های سیاه شده روی پارچه نرم چند قطره از این ژل را بریزید و زیورآلات نقره خود را با آن تمیز کنید.
7-گچ
همراه زیورآلات نقره خود ، چند قلم گچ نگهداری کنید زیرا گچ باعث جذب رطوبت به خود می شود و از سیاه شدن آن جلوگیری می کند.
8-سرکه
یک دوم فنجان سرکه سفید و دو قاشق غذاخوری جوش شیرین را با هم مخلوط کنید، زیورالات نقره خود را به مدت دو سه ساعت در محلول قرار دهید و آن را با آب سرد بشویید و به طور کامل خشک کنید.
9-ورق آلومنیوم
یک قاشق غذاخوری جوش شیرین را درون یک لیتر آب بریزید . سپس یک تکه ورق آلومنیوم درون آن بیاندازید و اجازه دهید تا بجوشد و زیور آلات خود را به مدت ده ثانیه درون آن بیاندازید و سریع بیرون آورید و کامل خشک کنید.
10-آمونیاک
در محلول از یک فنجان آب گرم و نصف فنجان آمونیاک را با هم مخلوط کرده و سپس زیورآلات نقره خود را درون آن به مدت ده دقیقه قرار دهید و سپس بیرون آورده و به آرامی بشویید و خشک کنید.

راه های محافظت از سیاه شدن زیورآلات نقره:

1-از محلول شیمیایی دور نگه دارید
زمانیکه زیورآلات نقره  با محلول های شیمیایی در تماس باشد. دارای خوردگی و زنگ زدگی می شود. پس بسیار مهم است که زیورآلات را از آب نمک و مواد آرایشی دور نگه داریم . در حمام و هنگام ظرف شستن از زیورآلات استفاده نکنید. همچنین هنگامی که ورزش می کنید بهتر است از زیورآلات استفاده نکنید.
2-آخرین چیزی که می پوشی ، اولین چیزی باشد که در می آورید
هنگام لباس پوشیدن و عطر زدن ، آرایش کردن قانونی را برای خود بگذارید که آخرین چیزی را که می پوشید زیورآلات نقره باشد و اولین چیزی که هنگام حمام یا ورزش و یا هر فعالیتی دیگری که قصد انجام آن را دارید باید بیرون بیاورید زیورآلات نقره است. چون احتمال برخورد زیورآلات نقره با مواد شیمیایی و عرق بدن است.
3- محیط کار و منزلتان را در نظر بگیرید
اگر در محیط کار شما بیشتر از حد معمول با مواد شیمیایی سرو کار دارید ممکن است زیورآلات نقره شما زودتر از معمول تیره شود پس اگر دارای چندین محیط کاری هستید ، به یاد داشته باشید که از برخورد زیورآلات تان با این جور مواد جلوگیری کنید و یا از زیورآلات هنگام انجام کار استفاده نکنید. اگر در محیط شهری آلوده زندگی می کنید، این تیرگی ممکن است زودتر نیز اتفاق بیفتد. چرا که در هوای آلوده میزان گوگرد بیشتری در هوا وجود دارد و ترکیب این گوگرد با زیورآلات نقره شما باعث زردی و تیرگی ان خواهد شد در نتیجه نیازمند تمیزکردن بیشتر از حد معمول خواهید بود.
4-داروها و میزان عرق بدن
در بعضی از موارد نادر و خاص عرق بدن و یا داروی خاص ، ترکیب سریعتری با نقره دارد و همین باعث تیرگی زیورآلات نقره شما می شود. تنها دفعاتی که مجبور خواهید بود تا آنرا تمیز کنید بیشتر است. در واقع زیورآلات نقره از جمله انگشتر نقره ، بعد از استفاده بیرون آورید و در جای به دور از رطوبت نگه دارید.

روش های برق انداختن زیورآلات  نقره

1-برق انداختن با جلا سنج
اگر تمیز کردن یا شستن با مواد شوینده به اندازه کافی راضی کننده نبود ، می توانید از براق کننده های تجاری که برای این کار تهیه شده اند استفاده کنید. استفاده از جلاسنج می تواند نتیجه عالی در پی داشته باشد اما به همان اندازه ممکن است استفاده کردن از آنها دشوار و در برخی موارد خطرناک تر باشد اکثر جلاسنج های تجاری دارای مواد شیمیایی هستند که در صورت استفاده نادرست ، می تواند مضر و آسیب زننده باشد . به عنوان مثال ، اگر اتاق شما دارای تهویه مناسب نباشد ، بخار و گاز تولید شده توسط این مواد می تواند کشنده باشد. اگر در انتخاب نوع براق کننده و یا از دستور العمل های توصیه شده بر روی محصول استفاده نکنید، ممکن است در نهایت باعث آسیب جدی شود.
2-شستن زیورآلات
اگر از انگشتر نقره و زیورآلات خود به طور روزانه استفاده نمی کنید ممکن است متوجه شروع سیاه و کدر شدن آن شوید ، اگر متوجه شدید می توانید شفافیت را به زیورآلات خود برگردانید. 
برای برق انداختن زیورآلات نقره خود ، آن را با آب و مایع ظرفشویی تمیز بشورید.به یاد داشته باشید که قبل از شستن مطمئن شوید که شوینده شما دارای فسفات  نباشد.
3- استفاده از محلول ، جوش شیرین ، روغن زیتون ، سرکه
4-نگهداری در جای مناسب
دلیل کدر شدن نقره ، فعل و انفعالات شیمیایی حاصل از برخورد نقره با هواست. پس برای اینکه زیورآلات شما براق بمانند و جلای درخشان خود را حفظ کنند ، بعد از استفاده و تمیز کردن ، آنها را در جای سر بسته به دور از رطوبت و جدا بودن از بقیه زیورالات  قرار داده با این کار زیورآلات شما همیشه براق خواهد ماند و هیچ خط و خشی بر ان وارد نمی شود.

روش های برق انداختن زیورآلات  نقره

برای خرید طلا آنلاین به سایت کافه طلا مراجعه کنید.

ثبت نظرات
*