سنگ فیروزه یکی از مشهورترین انواع گوهرها در جهان است که از آن در ساخت زیور آلات استفاده می شود. باید اشاره شود که این سنگ بسیار زیبا و گرانبها درست مانند بسیاری از سنگ های قیمتی دیگر خواص درمانی خاص خود را دارد و از زمان های گذشته تا کنون به عنوان یک گوهر نایاب و زیبا استفاده میشد.
سنگ فیروزه به دلیل رنگ منحصر به فرد خود بسیار شهرت داشته و البته زیبایی وصف نشدنی نیز دارد. به گونه ای رنگ این سنگ مشهور و زیباست که رنگ آبی فیروزه ای رنگی است که از روی این سنگ برداشته شده است و شهرت جهانی دارد.
این سنگ به عنوان یک گوهر بسیار زیبا شناخته شده و در دنیا معادن زیادی ندارد. در کل گوهرها و سنگ های مشهور و قیمتی در دنیا به دلیل ظاهر منحصر به فرد خود و همچنین نایاب بودن در دنیا مشهور شده و از قیمت بالایی برخوردار است. سنگ فیروزه نیز از این قاعده مستثنی نبوده و معادن زیادی در دنیا ندارد.
مشهورترین نوع فیروزه نیز مربوط به فیروزه ایران یعنی فیروزه نیشابور می باشد. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی معدن های فیروزه در جهان بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
سنگ فیروزه چیست؟
پیش از آن که به بررسی معدن های فیروزه در جهان بپردازیم، لازم است که در ابتدا سنگ فیروزه را برای شما عزیزان شرح دهیم تا با آن آشنایی بیشتری پیدا کنید.
به صورت کلی سنگ فیروزه یک کانی بوده که از فسفات آبدار آلومینیوم و مس به وجود آمده است و ساختاری بلوری دارد و چند وجهی بوده و همچنین از لحاظ شفافیت کدر و مومی شکل نیز می باشد. از جمله موارد و نکات بسیار مهمی که درباره این سنگ زیبا و خاص باید بدانید به صورت زیر می باشد:
- این سنگ قیمتی در طیف رنگ آبی تا سبز وجود دارد. رنگ بندی آن از آبی روشن تا آبی تیره و سبز آبی روشن و تیره را شامل می شود.
- مشهورترین فیروزه در جهان فیروزه نیشابور است که به دلیل زیبایی و کیفیت خود شهرت جهانی دارد.
- این سنگ بسیار زیبا در نزدیکی سطح زمین و همچنین نواحی آتشفشانی یافت می شود.
- سنگ فیروزه یک سنگ از انواع سنگ های آذرین با سختی ۶ به شمار می آید.
- سنگ فیروزه خواص درمانی بسیار خاصی داشته و برای بیماران روحی آرامش را بهارمغان می آورد.
- وقتی فیروزه جلای خود را از دست میدهد و بسیار کدر می شود، به اصطلاح به آن سنگ فیروزه مرد اطلاق خواهد شد.
خواص سنگ زیبای فیروزه:
حال که در خصوص سنگ فیروزه اطلاعاتی را کسب کردید، لازم است که درباره خواص سنگ زیبای فیروزه نیز اطلاعاتی داشته باشید.
باید اشاره شود که سنگ ها معمولا به خاطر خواص و خصوصیات طبیعی که دارند از خاصیت درمانی برخوردار می باشند. به صورت کلی این خواص درمانی به دلیل زیر است:
- ساختار سنگ و ترکیب شیمیایی
- نحوه تعامل با نور و امواج الکترومغناطیسی
خواص سنگ فیروزه و سایر سنگ های قیمتی، معمولاً به عنوان درمان جایگزین یا مکمل برای برخی از بیماری ها و مشکلات بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از دیدگاه ها در خصوص خواص درمانی سنگ ها مربوط به تأثیرات الکتریکی و مغناطیسی آن ها می باشد.
شایان ذکر است که برخی از سنگ ها، مانند مگنتیت، هماتیت و آمتیست، از خواص مغناطیسی برخوردار بوده و قادر می باشند تأثیر مغناطیسی خاصی بر روی بدن بگذارند و به عبارتی سیستم عصبی بدن را تغییر دهند این تغییرات ممکن است بر تعادل الکتریکی بدن نیز تاثیر خاصی داشته باشد و در بهبود برخی مشکلات سلامت مانند دردهای عضلانی، استخوانی و التهابات کمک شایانی نماید. از جمله نکاتی که درباره خواص درمانی سنگ فیروزه باید بدانید، به شرح زیر است:
- این سنگ از بین برنده ترس، چشم زخم، محافظ در برابر انرژی های منفی و همچنین از زمان های قدیم به عنوان رونق دهنده به کسب و کار محسوب میشد.
- سنگ فیروزه افسردگی و کرختی را از انسان دور می کند.
- این سنگ بسیار زیبا برای تقویت دستگاه تنفسی، تقویت قلب و چشم ها، تقویت گردش خون، گلو، کبد و معده بسیار مفید است.
کدام فیروزه اصل است؟
این سوال برای بسیاری از شما عزیزان به وجود می آید. به خصوص به هنگام خرید سنگ فیروزه و یا زیور آلات آن! به طور قطع اگر به سنگ فیروزه علاقه داشته باشید، می خواهید بدانید که کدام فیروزه اصل است و کدام فیروزه از ارزش کمتری برخوردار است.
باید اشاره شود که فیروزه های نیشابور از بهترین و با کیفیت ترین انواع ستگ های فیروزه است و تمامی فیروزه های نیشابور به عنوان فیروزه اصل شناخته می شوند. از جمله نکاتی که درباره فیروزه نیشابور باید بدانید به صورت زیر است:
- فیروزه اصل متعلق به نیشابور است که شناسنامه اصلی بودن نیشابوری دارد.
- سنگ فیروزه نیشابور رنگ کمی مات داشته و به رنگ آبی آسمانی یک دست می باشد.
- رگه های سیاهی که بر روی سنگ های فیروزه قرار دارند می توانند عامل خوبی برای شناسایی فیروزه نیشابور به حساب بیاید.
- سنگ فیروزه اصل نیشابور در مقابل آفتاب تغییر رنگ نمی دهد و با سوزن بر روی آن نمی توان خط عمیقی انداخت.
- فیروزه های دارای رگه طلایی قیمت بیشتری دارند.
نگهداری صحیح سنگ فیروزه:
نکته بسیار مهمی که باید بدانید، این است که سنگ فیروزه از آن دسته سنگ هایی می باشد که به نگهداری صحیحی نیاز دارد و شما باید از آن محافظت کنید.
در صورت عدم نگهداری درست این سنگ آسیب دیده و به اصطلاح میمیرد! به خاطر داشته باشید سنگ فیروزه به دلیل قیمت و همچنین خواص درمانی خاصی که دارد، ارزش بالایی داشته و به عبارتی از قیمت بالایی برخوردار است.
حال خرابی سنگ فیروزه و به اصطلاح مردن آن شما را دچار ضرر و زیانهای بزرگی خواهد کرد. بنابراین بهتر است که به درستی از آن نگهداری شود. از جمله نکات بسیار مهمی که در خصوص نگهداری از سنگ فیروزه باید بدانید، به صورت زیر است:
- شست و شوی فیروزه با مواد شیمیایی و شوینده می تواند آسیب رسان باشد.
- به هنگام شست و شو فیروزه را از آب داغ و مواد شوینده دور کنید.
- هرگز بر روی فیروزه وسایل نوک تیز نکشید تا بر روی آن خراشی ایجاد نشود.
- سنگ فیروزه باید از کرم، ادکلن، روغن، مایع دستشویی و آب کلر دار دور شود و این مراقبت ها می تواند سنگ فیروزه شما را سالم نگه دارد.
معادن فیروزه در کدام مناطق قرار دارند؟
معادن فیروزه در جهان کدام اند؟! این سوالی است که برای بسیاری از شما عزیزان به وجود آمده است. به صورت کلی باید اشاره داشت که این سنگ در حالت طبیعی، در مکان ها و مناطقی با هوای خشک یافت می شود. از جمله کشورهایی که در جهان در آنجا معادن فیروزه وجود دارد به شرح زیر خواهد بود:
- ایالات متحده آمریکا
- مکزیک
- ایران
- شیلی
- چین
- روسیه
- تبت
شایان ذکر می باشد که ویژگی های هر کدام از این سنگ ها شبیه به یک دیگر است اما این سنگ ها در معادن مختلف ممکن است دچار تغییر بشود و کمی از لحاظ رنگ و ظاهر و کیفیت با یک دیگر متفاوت باشند.
معادن فیروزه در ایران
کشور عزیزمان ایران یکی از بهترین و با کیفیت ترین انواع سنگ فیروزه را دارا می باشد. فیروزه های ایران از شهرت بسیاری برخوردار بوده و زیبایی منحصر به فردی دارند. مهم ترین معدن فیروزه در ایران، فیروزه نیشابور است که به عنوان یکی از قدیمی ترین و بزرگترین معادن فیروزه جهان محسوب می شود.
این معدن در ۵۵ کیلومتری شمال غرب شهرستان نیشابور واقع شده است و قدمت آن به بیش از ۴۰۰۰ سال میرسد. فیروزه نیشابور به دلیل کیفیت و زیبایی منحصر به فرد خود شهر جهانی داشته و این معدن بزرگ و قدیمی در ۵۵ کیلومتری شمال غربی شهرستان نیشابور، در روستای معدن واقع شده است. از دیگر معادن فیروزه در ایران می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- معدن فیروزه میدوک کرمان
- معدن فیروزه باغو سمنان
- معدن فیروزه الله آباد کاشمر
- معدن فیروزه یخ آباد کاشمر
- معدن فیروزه عبداله گیو
- معدن فیروزه علی آباد تفت
- معدن فیروزه چاه فیروزه
- معدن فیروزه طبس
- معدن فیروزه قوچان
لازم ذکر است که ایران معادن بسیاری از فیروزه را دارا می باشد اما برخی از معادن سنگ فیروزه ایران به دلیل کیفیت پایین یا کمبود ذخایر، فعال نمی باشند.
معادن فیروزه در ایالات متحده آمریکا
همان گونه که اشاره کرده ایم، یکی از کشورهایی که معادن فیروزه مختلفی در آن وجود دارد، آمریکا است. فیروزه ایالات متحده به دلیل کیفیت و زیبایی آن مشهور است. این سنگ اغلب در جواهرات و سایر تزیینات مورد استفاده قرار می گیرد.
این کشور از جمله بزرگترین تولید کنندگان فیروزه در جهان محسوب می شود که در آن نیز صدها معدن فیروزه وجود داشته و بیشتر آن ها در جنوب غربی این کشور است. از جمله مهم ترین معادن فیروزه در آمریکا به شرح زیر است:
- ایالت آریزونا – معدن ایالت آریزونا یکی از مهم ترین تولید کنندگان فیروزه در جهان است. در این ایالت بیش از 50 معدن فیروزه فعال وجود دارد.
- ایالت کلرادو- در این ایالت نیز چندین معدن فعال فیروزه وجود دارد.
- ایالت نیو مکزیکو – از دیگر مهم ترین ایالت هایی که سنگ فیروزه استخراج می کند، ایالت نیومکزیکو است که در آن بیش از 20 کمعدن فعال وجود دارد.
معادن فیروزه در روسیه
یکی دیگر از بزرگترین کشورهای استخراج کننده فیروزه در جهان، کشور روسیه می باشد. در این کشور بیش از 200 معدن فیروزه وجود داشته که به صورت عمده این معادن در منطقه اورال واقع شدهاند. از جمله مهم ترین معادن فیروزه در کشور روسیه به شرح زیر است:
- معدن فیروزه داغستان – این معدن از سال 1968 در حال بهره برداری می باشد و به عنوان یکی از منایع بسیار مهم فیروزه در کشور روسیه محسوب می شود. این معدن بزرگترین معدن فیروزه روسیه است و به تولید فیروزه با کیفیت بالا مشهور است.
- معدن اورال – این معدن در منطقه اورال روسیه قرار دارد و یکی از قدیمی ترین معادن فیروزه در کشور روسیه است که از قرن 17 در حال بهره برداری می باشد. این معدن به تولید فیروزه با رنگ آبی تیره و سبز معروف است.
- معدن فیروزه آلتای – این معدن نیز در منطقه آلتای روسیه قرار داشته که از سال 1970 در حال بهره برداری می باشد. این معدن به تولید فیروزه با رنگ آبی روشن و سبز شهرت دارد.
معدن فیروزه نیشابور:
همان گونه که اشاره کرده ایم، مهم ترین معدن فیروزه در ایران که سنگ های آن از کیفیت بسیاری برخوردار است، فیروزه نیشابور می باشد. از جمله نکات مهمی که درباره فیروزه نیشابور باید بدانید، به صورت زیر است:
- بهترین نوع فیروزه از نظر کیفیت، رنگ و ارزش در کانسار نیشابور وجود دارد.
- معدن فیروزه نیشابور یکی از قدیمی ترین معادن جهان و قدمت آن به 4000 سال می رسد.
- آثار بهره برداری امروزه به صورت غارها و حفره های نامنظم در کل منطقه فیروزه دار مشهود است.
- معادن فیروزه نیشابور در ۵۵ کیلومتری شمال غرب شهرستان نیشابور، 35 کیلومتری شمال غرب شهر فیروزه و در 4 کیلومتری شمال غرب روستای معدن واقع شده است.
- معادن در ارتفاعاتی به نام کوه معدن و کوه رئیس و کوه عبد الکریمی واقع شده است.
- معدن مذکور از نظر تقسیمات زمین شناسی ساختاری در زون ساختاری البرز شرقی و زیر پهنه بینالود قرار دارد.
- به صورت کلی معدن در دامنه های جنوبی ارتفاعات بینالود و در کمربند آتشفشانی جنوب قوچان قرار گرفته است.
معدن فیروزه میدوک کرمان
لازم ذکر است که یکی دیگر از معادن بسیار مشهور در ایران، معدن میدوک کرمان است. معدن فیروزه میدوک در استان کرمان و در فاصله ۴۲ کیلومتری شمال شرق شهر بابک و ۱۳۲ کیلومتری شمال غرب معدن مس سرچشمه قرار گرفته است.
در شهربابک نمونه های بسیار زیبا و متنوع فیروزه یافت می شود. از جمله نکاتی که در خصوص سنگ فیروزه میدوک باید بدانید، به صورت زیر است:
- فیروزه ها عمدتا به صورت رگه ای و در بعضی مناطق به شکل دانه ای در سنگ دیده می شوند.
- ضخامت این رگه ها در بیشتر مناطق بسیار کم است و در حد چند میلی متر تا ا سانتی متر و به صورت رگه های افقی و در بعضی قسمت ها به حالت عمودی در سنگ میزبان قرار گرفته اند.
- در این مناطق علاوه بر فیروزه کانی های دیگری مانند مالاکیت، آزوریت، کریزوکلا و کالکانیت نیز دیده می شوند.
- فیروزه موجود در این معادن، به صورت عمده به رنگ های آبی و سبز دیده می شود.
- فیروزه های آبی رنگ مربوط به زون اکسیدی و انواع سبز رنگ آن مربوط به زون انتقالی است.
- فیروزه شهر بابک بر خلاف نیشابور عمدتا در سنگ میزبان تراکی آندزیتی شکل گرفته است.
سخن پایانی:
در این مقاله سعی کردیم تا به بررسی معدن های فیروزه در جهان بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما قرار دهیم. شما نیز می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت ما مراجعه کرده و با کارشناسان در این خصوص مشورت کنید.